Klassisk bondomelett

Antal portioner: 4

 

Ingredienser

 

10 ägg

3msk smör

1 gul lök

salt och malen vitpeppar

200g rimmat fläsk

4 medelstora kokta potatisar

1msk hackad persilja

1msk finskuren gräslök

 

Gör så här:

 

1. Skala och skär löken i stora bitar. Koka löken i lättsaltat vatten i ca 5 minuter och låt den sedan rinna av i en sil.

 

2. Skala och skiva den kokta potatisen. Skär bort svålen från fläsket och dela skivorna i stora bitar. Låt fläsket fräsa i en stekpanna på medelhög värme med lök och potatis utan att det bryns. Hacka persiljan.

 

3. Vispa samman äggen med salt och peppar. Häll äggsmeten ner i pannan med fräset. Låt omeletten sakta steka färdig i pannan. Strö den hackade persiljan och gräslöken över före servering

 

fd. Näckhäckhöna

(Flyttat i okt. -11)

 

Marmorägg

 

8 Hårdkokta ägg

1 Flaska rödvin (går även med rödbetssaft)

2 Lagerblad

1 Röd chili

2 Vitlöksklyftor

1msk Ättika

Salt

Timjan & Rosmarin

 

Gör så här:

 

Slå äggen lätt så att det blir små sprickor över hela ägget

(slå inte för hårt).

 

Koka upp vinet & dom andra ingredienserna. Låt det svalna.

 

Häll det sedan över äggen.

 

Låt sedan äggen marineras i vätskan över natten.

 

Skala äggen & ät det med vitlöksmajonäs.

 

Ägg recept

 

För tillfället har vi 5 hönor & 1 tupp men förut hade våran familj

ca. 30 hönor + ett par tuppar. Vi fick ganska många ägg & därför

blev vi tvugna att försöka hitta lite olika recept,

gärna med så mycket ägg som möjligt

(rättare sagt, min fru har varit den påhittiga).

 

På den här sidan kommer ni få lite tips på både vanliga &

lite mer ovanliga recept med ägg.

Alla recept har vi själva prövat & tyckt varit mycket bra.

 

Ni kommer här att få upp ögonen för mer än kokta & stekta ägg.

 

Kompis (Dog tragiskt i okt. -09)

Sillröra

 

1 Burk matjessill

2 Hårdkokta ägg

1dl Majonäs

2msk Creme fraîche

1 Gul lök

1 Knivsudd vitlökspulver

1msk Finhackad dill

1tsk Basilika

1msk Tomatpur'e

Några droppar tabasco

 

Gör så här:

 

Hacka sill & ägg.

 

Rör samman alla andra ingredienser till en röra.

 

Blanda ner äggen & sillen försiktigt i röran.

 

Smakar utmärkt på en tunnbrödsmacka.

 

Kycklingar född 23/6 -10

(Flyttat i okt. -11)

 

Kycklingarna 27/9 -10

Kladdkaka

 

8 Ägg

10dl Socker

6tsk Vanilsocker

4krm Salt

2dl Kakao

6dl Vetemjöl

400g Smör

 

Gör så här:

 

Vispa ägg & socker.

 

Smält smöret & vispa ihop resten av ingredienserna.

 

Häll smeten i en smord långpanna.

Grädda på 175 grader i ca. 30 min.

 

Servera med vispad grädde el. lingongrädde.

 

Soleier

 

12-15 Hårdkokta ägg

2L Vatten

60g Salt

60g Socker

1 knippe Dill

1 knippe Persilja

6 kvistar Timjan

6 kvistar Citronmeliss

2-3 Lagerblad

1 tsk Pepparkorn

1 tsk Senapsfrön

1 st Chili

 

Gör så här:

 

Koka en lag av, vatten, salt, socker, lagerblad, peppar,

senapsfrön & chilin.

 

Ta dom kokta äggen & slå dom försiktigt, lägg dom sedan

i ett fint glas/burk med lock.

 

Lägg i dom färska kryddorna & häll sedan i lagen.

 

Låt marineras i minst ett dygn, helst två.

 

Efter två dygn tar du ur äggen & skalar dom, skär sedan

äggen i halvor.

 

Ta ur äggulorna med en tesked, mosa ihop dom med olja, salt,

peppar, senap & ättika.

 

Därefter lägger du tillbaka mosen i ägghalvorna. Ät äggen

tillsammans med en kraftig tysk öl.

 

1:a äggen från kycklingarna 6/11 -10

Copyright © All Rights Reserved / hegled.se 2008